Woudagemaal Lemmer werelderfgoed in Friesland

Het Woudagemaal in Lemmer

is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.  Het Woudagemaal staat vanaf 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO. Inmiddels woon ik al jaren in Friesland, maar op de een of andere manier had ik nog nooit een bezoek gebracht aan dit bekende gemaal.

Het gemaal onder stoom

In januari 2017 staat het water in Friesland erg hoog en er wordt bekend gemaakt dat het gemaal onder stoom gebracht zal worden. Op 14 januari 2017 is het zover, het gemaal is onder stoom. En wij vertrekken naar Lemmer om dit spektakel te bekijken.

Modern bezoekerscentrum

We parkeren in een glad en glibberig weiland, waar gelukkig rijplaten zijn neergelegd. Over een oude laan met bomen aan de zijkanten lopen we in een harde wind naar het gemaal toe. Zo te zien zal het vandaag vast gaan sneeuwen. Eenmaal bij het gemaal aangekomen blijkt dat er een modern bezoekerscentrum naast het gemaal staat. Hier starten we ons bezoek met een speurtocht en een film. De film is voor deze dag erg toepasselijk, aangezien deze gaat over de spanning of het gemaal al dan niet onder stoom gebracht moet worden.

Rondleiding door het Woudagemaal

Hierna gaan we onder begeleiding van een rondleider naar het gemaal toe. Bij aanvang van de rondleiding begint het inderdaad te sneeuwen. Deze rondleiding is vast interessant, maar helaas was onze begeleider wat lastig te verstaan. Het gemaal dat onder stoom staat maakt namelijk nogal veel lawaai. Maar ondanks dit hebben wij ons uitstekend vermaakt bij dit mooie en interessante gemaal.

En jij,

heb je het gemaal al eens bekeken? Misschien zelfs onder stoom?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *