Op een mooie lente avond sloep varen

on

Het is een mooie lente avond

Eerste Pinksterdag. Een avond sloep varen staat op het programma. Alle sloepen waren vanmiddag verhuurd, maar vanavond is de Beagle vlet voor ons beschikbaar.

Eerst boodschappen doen

En daarna gaan we met een gevulde koelbox gaan we aan boord van de sloep. We hebben voor onderweg lekkere hapjes en wat te drinken mee. Eerst een leuke route bedenken voor deze avond sloep varen. We zijn eruit! Het wordt een rondje Oppenhuizen, IJlst en door de nieuwe Slûpfeart in Sneek terug naar de haven.

De route start

We vertrekken richting Uitwellingerga en Oppenhuizen. Dit is vanaf de haven heel dichtbij. Je bent meteen in een leuk kanaaltje met mooie huizen langs de zijkanten van de sloot. Aan het water liggen prachtige tuinen waar de hortensia’s, lelies en dotters bloeien. Aan de andere kant ligt polderlandschap waar veel weidevogels en watervogels te vinden zijn.

Onze avond sloep varen

Gaat verder naar de Brekken. Brekken betekent letterlijk ‘gebroken door water’ en dat is precies zoals het landschap er uit ziet. Het is een oase van rust en in de Brekken liggen 4 eilanden die worden bewoond door trekvogels, roofvogels en weidevogels.

IJlst

Is de volgende bestemming. Direct langs de huizen loopt de straat en de tuinen liggen aan de overkant van de straat aan de kant van het water. Deze tuinen worden “bleken” of “overtuinen” genoemd. De tuinen horen bij de huizen die aan de grachten liggen en werden vroeger gebruikt om de was te bleken. De tuinen zijn voor een deel nog steeds in particuliere handen en zijn, evenals het voormalige stadhuis, gebruikt als filmdecor voor De Schippers van de Kameleon. We varen verder over de Geeuw en komen langs Houtzaagmolen “De Rat”.

De Slûpfeart

Brengt ons weer terug naar de haven in Sneek. De Slûpfeart is een nieuw aangelegde route. De Slûpfeart is de nieuwe vaarverbinding tussen de Geeuw en de Woudvaart langs de Rondweg/A7 van Sneek. Met de opening van deze vaarweg langs de zuidelijke rondweg kan nu een rondje om Sneek worden gevaren. Een leuk weetje over de naam Slûpfeart:  deze naam is gekozen doordat de gemeente een prijsvraag heeft gehouden over een naam van deze nieuwe vaart. Er waren twee precies dezelfde namen ingestuurd door de families Kooistra en Ten Napel. De naam ‘Slûpfeart’ is een speelse verwijzing naar sluiproute, omdat boten vanuit IJlst richting de Brekken en andersom tot een doorvaarthoogte van 2,50 meter nu niet meer door de binnenstad van Sneek hoeven. De Slûpfeart vereist wel wat stuurmanskunsten, maar alle bochten nemen we soepel. Op weg naar de eindbestemming.

Het laatste stukje

Leidt ons weer over de Brekken en onder de snelweg A7 door. Bij de Vakantieboerderij Broeresloot is nog een bruggetje. Inmiddels draait de brug niet meer, want de bruggen zijn vanavond na 20:00 uur gesloten. Morgen gaan ze om 8.00 uur weer open. Maar gelukkig passen we met de kap naar beneden precies onder de brug door. Nog een klein stukje en we zijn weer terug. Het was een fijne avond sloep varen. En wat een leuke route! Heel afwisselend en qua tijd precies passend.

Tip: Je kunt deze route ook varen met een stoere en stille elektrische sloep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *