Kazemattenmuseum oude tijden herleven

Kazemattenmuseum tijdens museumweek

Tijdens de museumweek 2017 zijn we naar 2 musea geweest, het Natuurmuseum in Leeuwarden en het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk. Het Kazemattenmuseum hadden we enkele jaren geleden al een keer bezocht, maar het is zo indrukwekkend dat we er nog een keer zijn geweest.

Speurtocht?

De tocht van de parkeerplaats (die ik wat lastig kon vinden, maar misschien heeft dit meer te maken met mijn zoekcapaciteiten…. ) naar het museum begint al bijzonder. Het is bijna een soort speurtocht. Met bordjes staat de looproute naar het museum aangegeven. Deze looproute gaat onder de bruggen van de afsluitdijk door.

Grote verdedigingslinie

Eenmaal aangekomen bij het museum was ik met name verbaasd over de grootte van het geheel. Ik ben vaak over de afsluitdijk gereden, maar dat er zo’n grote verdedigingslinie staat was me nooit opgevallen. Het museum bestaat uit een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een agregaatkazemat en vijf grote kazematten: de kommandokazemat, de keuken- en luchtdoelremisekazemat, een mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat. Ook staat er een replica van een kazemat zoals die in de Wonsstelling was gebouwd.

Indrukwekkend

Ik vind het Kazemattenmuseum indrukwekkend, het drukt je met je neus op de feiten. Mijn kinderen zien het vooral als een grote openlucht speeltuin. We zullen vast nog vaker een bezoek brengen aan het Kazemattenmuseum. De vraag om hier een kinderfeestje te houden is al door de kinderen gesteld….

Ga je ook?

Ga jij ook een bezoek brengen aan het Kazemattenmuseum? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *